محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران  و وانگ ئی، همتای چینی او توافق ۲۵ ساله بین دو کشور را در مراسمی در تهران امضا کردند.

به گزارش رصد بلوچستان، امروز ۷ فروردین ماه ۱۴۰۰، قرارداد ۲۵ ساله حکومت جمهوری اسلامی با دولت چین امضا شد. طبق این قرارداد، دولت چین می تواند نیروهای نظامی چینی را در سواحل بلوچستان (چابهار و بنگلان) مستقر کند.

با امضای قرارداد ۲۵ ساله جمهوری اسلامی با دولت چین، رسما بخش هایی از سواحل بلوچستان در اختیار دولت چین قرار می گیرد.

پیشتر، وزیر خارجه چین و علی لاریجانی که مسئول پیگیری قرارداد ۲۵ ساله ایران-چین است با یکدیگر دیدار کردند.

به نوشته رسانه‌های جمهوری اسلامی، لاریجانی در این دیدار گفت: «ایران مانند برخی با یک تلفن تغییر موضع نمی‌دهد.»

رسانه‌های جمهوری اسلامی نوشتند، وزیر خارجه چین هم گفته است: «روابط چین با ایران تحت تاثیر شرایط روز نخواهد بود، بلکه دائمی و استراتژیک خواهد بود.»

وزیر خارجه چین با حسن روحانی هم دیدار کرد. روحانی در این دیدار روابط با پکن را برای تهران «راهبردی و مهم» توصیف کرد و گفت: «تهران و پکن از روابط بسیار خوبی برخوردارند و مواضع مشترک دو کشور در موضوعات بین‌المللی شاهدی بر سطح مطلوب این روابط است.»

او همچنین گفت که قرارداد ۲۵ ساله بین دو کشور چشم‌انداز رابطه در بیش از دو دهه آینده  را مشخص می‌کند و ابراز امیدواری کرد که کاهش روابط دو کشور جبران شود.

روحانی اعلام کرد که همکاری ‌های دو کشور «می‌تواند موجب تغییر شرایط فعلی برجام شود.»

رییس جمهوری ایران در ادامه خواستار تحویل مقدار بیشتری از واکسن چینی کرونا به ایران شد.

بر اساس گزارش دفتر ریاست جمهوری ایران، وزیر خارجه چین نیز در این دیدار گفت که باید «دقیقا» به برجام عمل شود. او افزود دولت جدید آمریکا قصد بازگشت به برجام را دارد و چین از این اقدام استقبال خواهد کرد.

این دیپلمات ارشد چینی همچنین وعده داد که مقدار بیشتری از واکسن کرونا در اختیار ایران قرار خواهد گرفت.

پیشتر، حسام‌الدین آشنا، مشاور روحانی در توییتی قرارداد ۲۵ ساله ایران و چین را «نمونه دیپلماسی موفق» خواند و افزود که ایران می‌تواند با همسایگان خود نیز چنین اسنادی را امضا کند.

سال گذشته اعلام شد که لاریجانی به عنوان نماینده ویژه رهبر جمهوری اسلامی انعقاد این قرارداد با چین را پیگیری کرده است.

پیش‌نویس قرارداد بین تهران و پکن در سفر شهریور ماه ۹۸ محمدجواد ظریف به دولت چین تحویل داده شد و این کشور در نیمه اسفند ۹۹ نظرات نهایی خود درباره این سند را به ایران اعلام کرد.

به گفته سخنگوی وزارت امور خارجه ایران، در این سند همه ابعاد همکاری‌های تجاری، اقتصادی و حمل و نقل دو کشور دیده شده است.

در تیر ماه انتشار موادی از این قرارداد اعتراضات زیادی را به دنبال داشت. با این حال مقامات جمهوری اسلامی گزارش های منتشر شده در این باره را تکذیب و اعلام کرده اند که توافق دو کشور هنوز نهایی نشده است.