
به گزارش رصد بلوچستان، خبرگزاری “دویچهوله” آلمان طی گزارشی درمورد فشار امنیتی، اقتصادی بر مردم بلوچستان نوشته، «جنوب شرقی ایران دارای ساکنان بلوچ است، منطقه ای زجرکشیده و بسیار فقیر. اما رژیم ایران بهجای حل مشکلات مردم ، در درجه اول به فکر اقدامات سرکوبگرانه است.»
نفوذ و انسجام اهل سنت در مرز تقریباً 2000 کیلومتری ایران با هر دو کشور همسایه افغانستان و پاکستان، حکومت مرکزی شیعه ایران را ناراضی می کند.
از دوشنبه گذشته اخباری مبنی بر درگیری های خشونت آمیز نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی با شهروندان بلوچ گزارش شده است. نیروهای مسلح جمهوری اسلامی، روز دوشنبه به سوختبران در محل عبور از مرز ایران به پاکستان شلیک کردند.
به گفته خبرنگاران ایرانی در شبکه های اجتماعی ، بر اثر این تیراندازیها حداقل 9 نفر کشته شده اند. پس از آن نزدیکان و دوستان کشته شدگان برای اعتراض به دفتر فرمانداری سرازیر شدند.
ویدئوها نشان می دهد که مأموران امنیتی با مهمات جنگی پاسخ مردم داغدیده را می دهند. گفته می شود چندین نفر از جمله یک پسر 12 ساله مورد اصابت گلوله قرار گرفته اند و جان دادهاند.
خبرنگاران داخل ایران نمیخواهند با همکاران خارجیشان صحبت کنند. آنها می ترسند که به جرم جاسوسی برای قدرت های خارجی متهم و دستگیر شوند.
اینترنت در بلوچستان در حال حاضر به شدت مختل شده است. در بعضی از شهرها مانند زاهدان ، خاش و سراوان ، اینترنت کاملاً قطع شده بود. به نظر می رسد، ترس مقامات جمهوری اسلامی از موج جدید اعتراضات زیاد است.
این استان یکی از فقیرترین مناطق ایران است. در بسیاری از روستاهای این استان مدرسه ، برق و آب آشامیدنی سالم وجود ندارد. زنان و دختران از مردابها آب برمیدارند ، به دلیل خشکسالی مداوم ، منابع آبی دیگری در دسترس نیست. گزارشهای مکرر از حملات “تمساحهای مرداب” به دختران کوچک هنگام برداشتن آب گزارش شده است.
پس از حمله نیروهای امنیتی رژیم ایران به مردم بلوچ، مولانا عبدالحمید، امامت تأثیرگذار جمعهی اهل سنت، از مردم این استان خواست تا آرامش خود را حفظ کنند. وی همچنین در نامه ای سرگشاده به حاکمیت ، از استفاده از نیروهای امنیتی از خشونت به شدت انتقاد كرد.
مقامات رژیم ایران میدانند که سوختبری ایرانیان بلوچ از سر ناچاری است و تنها منبع درآمد هزاران خانواده در بلوچستان است.
سوخت در ایران یارانه دریافت می کند، به دلیل همه گیری کرونا ویروس، رانندگان کامیون در حال حاضر فعالیت کمتری دارند. آنها سهمیه گازوئیل خود را به سوختبرها می فروشند. در پاکستان قیمت سوخت هشت برابر است.
“ناصر بلیدهای” یک فعال سیاسی بلوچ ، در مصاحبه با DW گفت: «بیکاری در بلوچستان در حدود 60 درصد است. زیرساخت ها ضعیف است و سرمایه گذاری حاکمیت برای مقابله با فقر، تقریبا وجود ندارد.»
“بلیدهای” دبیر کل “حزب مردم بلوچستان” است که در خارج از ایران تاسیس شده ، “بلیدهای” در تبعید در سوئد زندگی می کند. او میگوید: بلوچ ها در ایران هیچ حقوقی ندارند. آنها سرکوب میشوند، حکومت ایران به بلوچها علاقه مند نیست.
تقریباً سه میلیون از مجموع 82 ایرانی در استان بلوچستان زندگی می کنند که بیشتر ساکنان آن بلوچ هستند. مردمی که بومی ایران ، پاکستان و افغانستان هستند.
نفوذ و انسجام اهل سنت در مرز تقریباً 2000 کیلومتری ایران با هر دو کشور همسایه افغانستان و پاکستان، حکومت مرکزی شیعه ایران را ناراضی می کند.
“بلیدهای” می افزاید: «این تبعیضها جدید نیست. قبل از انقلاب 1979 نیز ما مشکلاتی داشتیم. حتی برنامه هایی برای انتقال بلوچها به سایر استانهای مرکز کشور وجود داشت. ما به طور سیستماتیک سرکوب می شویم و هر نوع اعتراضی به سرعت تهدیدی برای امنیت ملی علیه ایران قلمداد می شود.»
طبق گفته عفو بین الملل، از اواسط دسامبر حداقل 18 بلوچ اعدام شده اند که از سوی رژیم ایران به آنها اتهام عضویت در گروههای جدایی طلب زده شد.
در هنگام ناآرامیهای اخیر در شهر سراوان ، مقامات ابتدا ادعا کردند که مخالفان مسلح رژیم، به دفتر فرمانداری این شهر هجوم آوردند، اما اکنون موضعشان تغییر کرده! سعید تجلیلی فرماندار سراوان اعتراف می کند که معترضان خانوادههای قربانیان بودند.
وی روز چهارشنبه در گفتگو با رسانه های داخلی ایران ، برخورد خشونت آمیز نیروهای امنیتی با ساکنان شهر سراوان و سرکوب آنها را انکار کرد. ملک فاضلی، نماینده این شهر در مجلس، میگوید خشم مردم قابل درک است، هیچ برنامه معتبری برای مبارزه با فقر شدید وجود ندارد.