
چهاردهم بهمنماه ۱۳۹۹ یک سوختبر بلوچ در اثر تیراندازی مستقیم ماموران امنیتی در میناب مملکت بلوچستان کشته شد.
به گزارش رصد بلوچستان، سوختبری در بلوچستان و کولبری در کردستان، اگرچه از نگاه آمارهای رسمی و گزارش های کارشناسی، قاچاق محسوب میشوند اما در واقع تنها راه معیشت مردمی هستند که با وجود ثروتهای فراوان، در چنبره سختترین نوع فقر و فلاکت گرفتار شدهاند.
خشک شدن «تالاب بینالمللی هامون» و قطع آب «رودخانه هیرمند» در سرزمینی که صیادی، کشاورزی و صنایع دستی، مشاغل سنتی آن بودند، باعث شده است تنها ممر درآمد مردم، دادوستد با همسایگان پاکستانی و افغانی باشد.
در این شرایط، سوختبری مهمترین تجارت مردم بلوچستان با همسایگان شرقی خود است. تجارتی که «دادوستد مرگ است».
به گفته سوختبران بلوچ، طی دو ماه گذشته بیش از ۸۰ سوختبر با شلیک مستقیم و یا در اثر حوادث رانندگی منجر به آتشسوزی، جان خود را از دست دادهاند.
طبق گزارش «کمپین فعالین بلوچ»، آخرین مورد کشته شدن سوختبران، مربوط به ۲۱ بهمنماه ۱۳۹۹ در اثر تصادف رانندگی در «شهرستان مه گس» بوده که پدر و فرزندی در آتش سوختهاند.
چهاردهم بهمنماه ۱۳۹۹ هم یک سوختبر بلوچ در اثر تیراندازی مستقیم ماموران امنیتی به سمت یک دستگاه خودرو پژو ۴۰۵ در #میناب مملکت بلوچستان کشته شد؛ این سوختبر ساکن روستای «#سرمست دهستان #بندرزک» بوده است.
یکشنبه پنجم بهمنماه نیز ماموران نظامی «منطقه کلاهدوز» شهرستان #پهره، به بهانه مبارزه با قاچاق سوخت، به سوی مردم تیراندازی کردهاند.
اینها تنها بخشی از اخبار هرروزه سوختبری هستند. مهدی رخشانی، روزنامهنگار ساکن بلوچستان، درباره وضعیت سوختبران میگوید: «نمیتوان همه آمار منتشره در مورد کشته و زخمی شدن سوختبران را تایید کرد. اما بههرحال این افراد که عمدتا به دلیل فقر و بیکاری مشغول این کار هستند، ناچارند از مسیرهای بسیار سخت و صعبالعبوری خود را به مقصد برسانند و بخشی از حوادث نیز ناشی از همین موضوع است.»
او میگوید سال گذشته که مشغول ساخت مستندی در مورد وضعیت سوختبران بوده، با مقامهای مسئول محلی از جمله بعضی فرمانداران و مقامهای نظامی هم صحبت کرده است و آنان به او گفتهاند که نیروهای دولتی به سوی سوختبران شلیک مستقیم نمیکنند.
او تاکید دارد: «این مقامها و نمایندگان مردم این مناطق در مجلس شورای اسلامی، میدانند که از بین رفتن کشاورزی به دلیل خشکسالی در چند سال گذشته و نبود اشتغال پایدار و مشکلات معیشتی، دلایل اصلی سوختبری هستند.»