
یک مقام تامین اجتماعی میگوید هزینه زندگی خانوار ایرانی به ده میلیون تومان رسیده است.
به گزارش رصد بلوچستان، «علی دهقانکیا»، رئیس کانون بازنشستگان تأمین اجتماعی شهر تهران گفته سبد هزینه خانوار چهار نفره به ۱۰ میلیون تومان رسیده است.
دهقانکیا روز جمعه به باشگاه خبرنگاران جوان گفته سبد هزینه یک خانوار که شامل ۳۵ قلم، از جمله مسکن، خوراک، پوشاک، حمل و نقل و تحصیلات، میشود «تقریباً به ۱۰ میلیون تومان رسیده است.»
او با اشاره وضعیت دشواری که بازنشستگان با آن روبهرو شدهاند گفت افزایش حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی در گرو تشکیل جلسه شورای عالی کار و افزایش دستمزد کارگران است.
شورای عالی کار در ایران برای تعیین میزان افزایش دستمزد کارگران به طور معمول یک بار در سال، عموما در یکی از ماههای بهمن و اسفند، تشکیل جلسه میدهد.
اما به گفته دهقانکیا، «امسال به دلیل افزایش بیش از حد تورم نسبت به سنوات گذشته و با توجه به اینکه سبد هزینه خانوار قشر حقوق بگیر دو برابر شده است درخواست بازنگری در دستمزد کارگران و تشکیل جلسه شورای عالی کار داشتیم.»
تعیین میزان افزایش دستمزد کارگران همواره با حاشیههایی همراه بوده اما آخرین جلسه برای تعیین این رقم از همیشه خبرسازتر بود. اسفند سال گذشته پس از چندین بار لغو جلسه، بالاخره جلسات شورای عالی کار تشکیل شد اما نتوانست رضایت نمایندگان کارگران را جلب کند. نهایتا «بخشنامه مزد ۱۳۹۹» بدون امضای نمایندگان کارگران، مقرر کرد که پایه مزد حداقل بگیران ۲۱ درصد و پایه مزد سایر سطوح مزدی ۱۵ درصد به اضافه ۹۱ هزار تومان افزایش یابد.
این مصوبه با کشمکشهای فراوانی روبهرو شد و صعود عجیب نرخ تورم نیز تمامی پیشبینیها را پشت سر گذاشت.
از این رو، علاوه بر حق مسکن کارگران که قرار شد جداگانه مورد بررسی قرار گیرد، رئیس سازمان بازرسی کل کشور نیز اعلام کرد میزان دستمزد حتما در نیمه دوم سال مورد بازنگری قرار خواهد گرفت.
اکنون علی دهقانکیا، رئیس کانون بازنشستگان تأمین اجتماعی شهر تهران، میگوید درخواست برای تشکیل جلسه شورای عالی کار به دبیرخانه این شورا ارائه شده اما هنوز پاسخی دریافت نشده است.
به گفته او، «بازنشسته تامین اجتماعی با ۳۰ سال سابقه دو میلیون و ۸۰۰ هزار تومان دریافت میکند. جدا از آن، بازنشستگانی را داریم که ۱۰ سال سابقه دارند و مبلغ خیلی کمی را دریافت میکنند.»
همان طور که دیده میشود فاصله این حقوق بازنشستگی با سبد هزینه خانوار که به گفته دهقانکیا به ۱۰ میلیون تومان رسیده بسیار است.
«سبد معیشت خانوار» و «خط فقر» دو مفهوم اقتصادی هستند که در عین نزدیکی بسیار به هم، تفاوتهایی نیز با یکدیگر دارند. میزان سبد معیشت یا هزینه خانوار را که یک شاخص اقتصاد خُرد است معمولا تشکلهای کارگری در مذاکرات مزدی مطرح میکنند و خط فقر را نهادهای رسمی و دولتی اعلام میکنند.
هزینه سبد معیشت خانوار در اسفند سال گذشته چهار میلیون و ۹۴۰ هزار تومان اعلام شد؛ این رقم در شهریور امسال به ۷ میلیون و ۹۰۰ هزار تومان رسید؛ یعنی هزینههای یک خانوار در طول شش ماه حدود ۶۰ درصد افزایش یافت.
درباره خط فقر نیز در سالهای اخیر نهادهای حکومتی همواره از زیر اعلام شفاف آن در رفته یا معیارهای غریب و گونهگونی برای آن ارائه دادهاند.
اوایل امسال مرکز پژوهشهای مجلس خط فقر خانوار چهارنفره در شهر تهران را چهار و نیم میلیون تومان اعلام کرد. یعنی ۸۰ درصد بیش از خط فقر قبلی (دو و نیم میلیون تومان) که دو سال پیش اعلام شده بود.
با این حال شمار زیادی از رسانهها و کارشناسان عدد ۴.۵ میلیون تومان را کاملا به دور از واقعیتهای ملموس دانستند.
به هر روی این آخرین عدد رسمی اعلامشده برای خط فقر در ایران است. اما با پذیرفتن همین عدد نیز شمار زیادی از جمعیت ایران را باید زیر خط فقر قلمداد کرد. روزنامه «دنیای اقتصاد» مرداد امسال گزارش داد با احتساب همین عدد بیش از ۶۰ درصد جامعه زیر خط فقرند.
چشمانداز پیش رو
در چند روز اخیر و همزمان با انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، بازار طلا و ارز در ایران نوسانی شدید را تجربه کرده است. نخستین واکنش این بازارها به نتایج اولیه انتخابات آمریکا واکنشی مثبت بود و مثلا قیمت هر دلار در روزهای اخیر از حدود ۳۰ هزار تومان به حدود ۲۶ هزار تومان رسید.
با این حال نوسان شدید بود و علاوه بر تغییرات لحظهای قیمتها، بسیاری از خریداران و فروشندگان نیز ترجیح میدادند منتظر بمانند.
شمار زیادی از کارشناسان اقتصادی با اشاره به اینکه مشکلات اقتصاد ایران ساختاری است میگویند گذشته از تحریمهای آمریکا نباید قرار گرفتن نام ایران در فهرست سیاه افایتیاف، اصرار جمهوری اسلامی بر استفاده از کانالهای مالی غیرشفاف و تامین مالی گروههای نیابتیاش در منطقه را از یاد برد.
نمایندگان مجلس دوازدهم چند ماه پیش نقش «سوء مدیریت» دولت حسن روحانی را مهمتر از تحریمهای آمریکا دانستند و شروع به جمعآوری امضا برای استیضاح او کردند. با این حال این اقدام با مخالفت رهبر جمهوری اسلامی روبهرو شد.
صندوق بینالمللی پول فروردین امسال برآورد کرد که اقتصاد ایران در سال ۲۰۲۰ حدود شش درصد کوچکتر خواهد شد و رشد اقتصادیاش نیز برای سومین سال پیاپی منفی خواهد بود.
«علی دهقانکیا»، رئیس کانون بازنشستگان تأمین اجتماعی شهر تهران، با اشاره به اینکه هر وقت مساله افزایش دستمزد کارگران یا مستمری بازنشستگان مطرح میشود فورا جواب میدهند اینها تورمزا است گفت: «مگر الان تورم نداریم؟ فقط با افزایش حقوق کارگران تورم بیشتر میشود؟ باید برای حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی یک فکر اساسی شود.»