
جمهوری اسلامی برای سرکوب مخالفان در خارج از جغرافیای ایران تلاش های خود را گسترش داده است.
به گزارش رصد بلوچستان، براساس تازهترین گزارش «خانه آزادی»، جمهوری اسلامی ایران یکی از کشورهایی است که برنامه مخفیانه خود برای ترورهای خارج از کشور، آزار و اذیت مخالفان سیاسی و ربایش و بازگرداندن آنها به کشور را گسترش داده است.
«خانه آزادی» (Freedom House)، بنیاد پژوهشی مستقر در واشینگتن که در زمینه دموکراسی، آزادیهای سیاسی و حقوق بشر فعالیت میکند، روز چهارشنبه ۱۵ بهمنماه، گزارشی منتشر کرد با عنوان «خارج از دید، اما نه خارج از دسترس: آشنایی با سرکوب فراملی».
براساس توضیحی که در مقدمه گزارش آمده، منظور از سرکوب فراملی، مواردی است که حکومتها برای سرکوب و خاموش کردن مخالفتهای سیاسی در میان شهروندان تبعیدی و خارج از کشور، دامنه فعالیت خود را به خارج از مرزهای خود گسترش میدهند.
«خانه آزادی» اعلام کرده است که برای دستیابی به تصویری دقیق از این پدیده جهانی و بررسی دامنه و مقیاس سرکوب فراملی، موارد مختلفی را از اسناد دولتی کشورها، اسناد سازمان ملل، گزارشهای حقوق بشری و گزارش رسانههای معتبر خبری جمعآوری کرده است.
در این گزارش مجموعهای از ۶۰۸ مورد سرکوب فراملی مستقیم و فیزیکی از سال ۲۰۱۴ به اینسو، جمعآوری شده است که در هریک از موارد، مقامهای کشور مبدأ بهصورت فیزیکی به فردی که خارج از کشور زندگی میکرده است، دست یافتهاند.
گزارش به مواردی نظیر بازداشت، حمله و تهدید فیزیکی، استرداد غیرقانونی به کشور، ربایش افراد و موارد دیگری مانند ترورهای احتمالی در ۷۹ کشوری که میزبان مخالفان بودهاند، اشاره میکند که حکومتهای ۳۱ کشور مبدأ علیه مخالفان سیاسی خود در خارج از مرزهای کشور به کار گرفتهاند.
«خانه آزادی» اعلام کرده موارد فراوان دیگری نیز وجود داشته که بهدلیل نبود مستندات کافی در این گزارش نیامده است.
به گزارش خانه آزادی، جمهوری اسلامی ایران از طیف وسیعی از تاکتیکهای سرکوب فراملی استفاده میکند: ترور، بازگرداندن، بازداشت، استرداد غیرقانونی، سوءاستفاده از پلیس اینترپل، تهدیدهای دیجیتال، استفاده از جاسوس افزارها، تهدیدهای باواسطه و زیر نظر گرفتن حرکات؛ این ابزارهای سرکوب دستکم در ۹ کشور در اروپا، خاورمیانه و آمریکای شمالی علیه ایرانیان بهکار گرفته شده است.
جمهوری اسلامی در این راستا در تاریخ ۳ تیر ماه ۹۸ قصد ربایش «حبیب الله سربازی» فعال سیاسی و مدنی بلوچ در ترکیه را داشت که میتوان به آن اشاره کرد.
همچنین جمهوری اسلامی برای استرداد «عبدالله بزرگزاده» برادر حبیب الله قصد داشت با بازداشت او زمینه برای بازگرداندن او از ترکیه به جغرافیای ایران را فراهم کند.
این گزارش همچنین با اشاره به استفاده دائمی حکومت جمهوری اسلامی ایران از جاسوس افزارها و ایمیلهای فیشینگ به نقل از مقاله بنیاد کارنگی برای صلح بینالمللی (CEIP) در این زمینه، مینویسد: «حملههای سایبری به ابزاری محوری برای نهادهای حکومتی ایران تبدیل شده است.»